Professioneel en onafhankelijk
bouwkundig- en verkoopadvies.

VadeBo BV Eijsden - Image

Bouwkundig onderzoek

Vochtonderzoek

Vocht in een woning of bedrijfspand kan vaak leiden tot schimmels, ongedierte natte plekken in de muur, afbladderend schilderwerk of een muffe lucht in huis. Heel vervelend, maar ook heel gevaarlijk. Mensen met astma of reuma hebben meer kans op klachten door het wonen in een vochtig woning. Maar voor iedereen geldt eigenlijk dat het voor de gezondheid niet goed is. Schakel bij vochtproblemen meteen een deskundige in.

De oorzaken van een vochtprobleem kunnen heel divers zijn. Een ventilatieprobleem, optrekken vocht vanuit de grond, doorslaand vocht door de gevel, constructiefouten of woonvocht. De beschikbare technieken en meetmethoden voor het opsporen van vochtproblemen zijn divers en vaak ook afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen. Op basis van de zorgvuldige inspectie, bestuderen van beschikbare bouwtekeningen en uitvoeren van metingen kan een goed advies gegeven worden.

Mogelijke oorzaken van vocht in huis

Hoe hoog de luchtvochtigheid is in uw huis heeft o.a. te maken met de plaats waar uw huis staat en de seizoenen. Woont u vlak bij een waterrijk gebied of een bos, dan is de kans groter dat uw huis vochtig is. Ook is de constructie van uw huis bepalend voor het vochtgehalte. Is uw huis goed geïsoleerd, zult u bijvoorbeeld minder snel last hebben van vocht.

Daarnaast kunnen we nog vijf mogelijke oorzaken benoemen:

1. Condensatie

Mensen, dieren en planten zijn de oorzaak van condens in huis. Normaal gesproken produceer je zelf al een liter vocht per dag. Met koken, wassen en douchen komt daar gemiddeld tussen de 10 en 20 liter vocht per dag bij.

2. Lekkage

Een lekkage kan de veroorzaker zijn van plotseling veel vocht in uw woning, zoals oude kitranden in de badkamer, lekke afvoer of waterleiding, verouderde verbindingen of als gevolg van een bouwfout. Vaak ziet u vrij snel dat er een lekkage is, maar is het goed zoeken naar de precieze oorzaak.

3. Optrekkend vocht

Ziet u donkere plekken boven de plinten verschijnen of een witte uitslag op de buitenmuur? Waarschijnlijk heeft u dan last van optrekkend vocht dat via de fundering, spouwmuur of kruipruimte naar boven trekt. Het vocht trekt via de wanden omhoog. Dit komt doordat muren (van vooral oudere huizen) vocht opnemen uit de grond vanwege hun zuigende werking. Vaak is de combinatie met een hoge waterstand de boosdoener.

4. Doorslaand vocht

Elk huis heeft een zogenaamde regenkant. Dat is de kant van het huis dat het meeste te verduren heeft van neerslag. Op een gegeven moment kunnen de voegen, metselwerk en stenen zo verzadigd raken dat het doorslaat naar de binnenmuren.

5. Koudebruggen

Op bepaalde plekken in huis zijn er overgangen tussen de warme lucht van binnen en de koude lucht van buiten. Warme lucht moet dan zijn vocht kwijt en dat gebeurt op koude oppervlakken, zoals stalen kozijnen, ramen of betonnen draagconstructies. Deze overgangen noemen we koudebruggen.

Inspectie methodes

Om vochtproblemen te onderzoeken gebruiken wij de meetapparatuur om het vochtprobleem te achterhalen. Zo gebruiken wij thermografiecamera, dataloggers (een apparaat wat in kaart brengt wanneer er een verhoogde vochtpercentage te meten) en lekkage vloeistof. Naast onze meetapparatuur beschikken onze inspecteurs over een brede kennis en ervaring over vochtproblemen.

Een vochtonderzoek laten uitvoeren?

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie vindt u op onze Cookies pagina. OK